Dragi puțini, dar prețioși cititori români,

Câți dintre voi ați văzut vreodată, ați auzit măcar sau ați presimțit că USR, ”tutorele legitim” al scriitorilor români chiar a făcut ceva pentru susținerea drepturilor lor? Exact. Nici eu, nici niciunul dintre voi. E un fapt dezamăgitor, dar cât de poate de real. 
Cu toate acestea, un beculeț pare să se fi aprins deasupra căpeteniilor lor mărețe. Presupunând că numărul cititorilor din România este exorbitant și că, editurile și librăriile rămân mai mereu cu rafturile goale în urma avalanșelor de români culți, cei de la USR s-au gândit, dragii de ei, să meargă în sfârșit la serviciu și să-și facă meseria. Așa că, dacă tot le-am luat-o înainte celorlalte țări din Uniunea Europeană cu taxele, haideți să ducem treaba până la extrem, nu? Dacă taxarea cărților în Marea Britanie este ZERO, iar în alte țări se ajunge la cel mult 6%, atunci România ar trebui să se ridice pe teancul de bani, pentru că, evident pe cel de cărți nu o să mai fie posibil, și să arunce cu o lege nouă în români, suprimându-le astfel orice posibilitate de a se mai bucura de lectură ca până acum. Mai exact, taxarea cărților, dar și a evenimentelor culturale (de la bilete la film, până la bilete de muzeu, expoziții de artă ș.a.m.d) va ajunge undeva la 17-18%, adică de trei ori mai mult decât media totală din Uniunea Europeană din acest moment.

Excelent, băieți. Aplauze pentru inițiativă. Și așa noi nu citim, și așa nu avem noi ce să facem cu sumele prea mari de bani pe care ni le oferă statul, deci mai bine vi-i dăm vouă, nu-i așa?
Susțineți cumva faptul că banii aceștia se vor duce, de fapt, către un sprijin REAL pentru autori, adică același sprijin pe care până acum nu s-a observat că l-ați fi oferit? Mai bine nu ați face-o, pentru că atunci v-am face și noi mincinoși și v-am arăta cu degetul pe stradă. (Na! Dacă tot n-o să mai avem cultură, n-o să mai știm nici de Codul Bunelor Maniere.)

Dragi cititori români, dragi pensionari, elevi, studenți, șomeri, angajați cititori români, voi chiar aveți resursele materiale necesare pentru așa ceva? 
Vă simțiți capabili, din punct de vedere economic, să plătiți o taxă imensă pentru un obiectiv aberant? Pentru că dacă nu suntem, și știm cu toții că nu suntem, atunci pentru cine o să se mai chinuie editurile și pentru cine o să mai stea în picioare cultura din țara aceasta? Ne dorim un popor educat, cult, ne plângem cu privire la absenteism școlar și analfabetism și, în loc să facem ceva care să remedieze aceste aspecte și care să ne plaseze și pe noi, în sfârșit, într-o evoluție continuă, noi suntem tot timpul într-un regres incurabil.

Și ce e de făcut, în aceste condiții? 
Să ieșim în stradă și să ne apărăm singuri drepturile de cititor, de om al artei și al frumosului, drepturi pe care, din păcate, guvernul nu se poate abține din a nu le atinge cu mâinile mizerabile. Iată o pagina de Facebook care se ocupă cu așa ceva, la care puteți participa cu toții: AICI. Evenimentul chiar va avea loc, iar pagina are doar rolul de organizator, în timp ce coordonarea se va realiza de fiecare dintre noi, în propriile orașe.