Muzica de radio din România se află actualmente într-o zonă foarte ciudată.  Scena muzicală mainstream din România se învârte de câţiva ani între idoli de plastic, câştigători de X-Factor şi rămăşiţe ale unei perioade dominate de muzica electronică în care cuvântul "desire" apărea în fiecare melodie. Originalitatea, lirismul şi talentul sunt opţionale în lupta pentru difuzare.

Cu toate acestea, un ascultător pasionat, dacă va avea răbdare să sape prin stratul gros de mediocritate al muzicii comerciale, va avea ocazia să întâlnească o serie de artişti care pot rivaliza uşor cu cei din străinătate dacă ar avea suficientă expunere.
Noi ne-am gândit să uşurăm procesul săpării şi să enumerăm câteva trupe româneşti care ne plac. :)




1. Subcarpaţi

Combinarea muzicii moderne cu folclorul nu este o ideea neapărat nouă, dar Subcarpați a fost prima trupă care a dat produsului final o formă atât de bine definită şi de accesibilă. Subcarpați îmbină folclorul si muzica hip hop atât de armonios, încât separarea dintre cele două aproape dispare. Acest fapt, împreună cu mesajul foarte clar şi relevant pe care îl transmite trupa şi cu vocea profundă a lui Bean şi versurile scrise de el şi Vali Umbră fac din Subcarpaţi unul dintre cele mai interesante proiecte muzicale româneşti din epoca modernă.

2. Robin and the Backstabbers

Robin and the Backstabbers nu este cea mai complexă trupă din lume. Componenţii Robin and the Backstabbers nu sunt virtuoşi muzicali şi melodiile lor nu prea aduc nimic nou din punct de vedere instrumental. Versurile sunt în schimb de un lirism şi de o frumuseţe unică. RatB au o expresivitate pe care nu o întâlneşti la aproape niciun artist român şi acest fapt le permite să se individualizeze în mod paradoxal cu o muzică destul de generică.

3. RoadkillSoda


RoadkillSoda este un proiect de stoner rock care reuşeşte într-un fel propriu să sune greu şi apăsat dar să fie accesibil ascultătorului de rând în acelaşi timp. Împrumutând elemente din mai multe tipologii de muzică, melodiile RkS au calitatea interesantă de a fi potrivite atât pentru relaxat, cât şi pentru acceleratul pe autostradă.

4. dordeduh


Dordeduh este una dintre puţinele formaţii româneşti care reuşeşte să iasă cu totul din tipare. Muzica Dordeduh este un metal progresiv foarte complex şi atmosferic care împrumută multe elemente din cultura arhaică românească, de la intrumente (bucium, toacă) până la limbaj. Melodiile lor sunt unice prin atmosfera lor foarte întunecată, plină de superstiţie şi de frică, şi prin modul în care acestea sunt transmise de întreaga armonie, nu doar de versuri.


Mai sunt o mulţime de alte proiecte interesante, dar pe acestea le vom prezenta pe parcurs în ceea ce sperăm că va fi o rubrică nouă şi longevivă.