Urmatoarea regulă ţine tot de compoziţia sau, cum am spus noi,  de "aranjarea" imaginii. E vorba de Spirala lui Fibonacci.    


 Sunt sigur că aţi mai auzit de "Spirala lui Fibonacci" înainte. Personal, am auzit prima oară de aceasta la ora de informatică din liceu. Şi nu e de mirare. Spirala lui Fibonacci e un concept extrem de interesant, destul de uşor de inteles. Nu vreau să intrăm mult in detaliile matematice ale acestei teorii. Ideea e că spirala este o descriere grafică a unei serii de numere, în care fiecare valoare este formata din suma celor două valori precedente ei: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8... şi tot asa. Ok. Şi cum aplicam asta într-o fotografie?

   

       Ce e interesant la Spirala lui Fibonacci este că o găsim peste tot în natură - într-o floare, într-o cochilie de melc, a cărei formă o şi defineşte. Chiar galaxiile din spaţiu urmează acest "aranjament". Atunci când compui o imagine, nu te aştepta să obţii o reprezentare perfectă a spiralei, e un lucru destul de greu. Însa e indicat să ţii minte acest concept şi să îl "viualizezi" în minte când surprinzi fotografii. Fotografia definită de Spriala lui Fibonacci captivează prin curbele sale largi. Dacă iţi imaginezi cochilia de melc, vei şti despre ce vorbesc.

     

      
           

 Şi aşa am trecut deja prin două reguli extrem de simple ce ţin de compoziţia fotografică, reguli pe care sper să le aplicaţi.