- Victime ale tragediilor primului Război Mondial, grupul Bloomsbury, format în mod involuntar prin simpla dorinţă de a-şi afirma pasiunile şi convingerile, îşi propune să găsească răspunsuri cu privire la problemele existenţiale pe care ei înşişi le descoperiseră: iubire, sex, relaţii, estetică, moralitate şi nu în ultimul rând, atitudinea cu care priveau societatea.
- Pe de altă parte, din cenuşa celui de-al doilea Război Mondial, se naşte Generaţia Beat. Noua generaţie nu numai că era absorbită de conceptele începute de grupul Bloomsbury, însă chiar de la început, a reuşit să se piardă în goana lor după răspunsuri. Unde s-au pierdut, mai exact? În propriile întrebări.
Generaţia Beat nu a dus până la capăt conceptele grupului Bloomsbury, nu pentru că nu au vrut, ci pentru că s-au lăsat conduşi de dorinţa de a evada din realitatea propriu zisă şi de a se refugia în propria realitate, adică şi-au format propriul escapism. Ei au încercat să introducă toate conceptele Bloomsbury în noua societate, temându-se, în acelaşi timp, să le trăiască, dar afişându-le în faţa lumii şi îndemnându-i pe ceilalţi să facă asta în locul lor. Generaţia Beat a fost lordul Henry Wotton ("Portretul lui Dorian Gray", Oscar Wilde), în timp ce Dorian Gray a fost întâi grupul Bloomsbury, iar mai apoi degradarea lui.
Generaţia Beat şi-a dedicat paginile plăcerii, drogurilor, sexului. A încercat să simtă flacăra vieţii şi să scrie despre asta. Rezultatul? Dorian Gray.
Două dintre filmele care au în vedere acest subiect sunt Kill Your Darlings (2013) şi Drugstore Cowboy (1989).
Două dintre filmele care au în vedere acest subiect sunt Kill Your Darlings (2013) şi Drugstore Cowboy (1989).
Emilia E. Tănase
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu