În timp ce majoritatea lumii se întreabă cine va câștiga trofeul pentru „Cel mai bun actor/actriță” ori „Cel mai bun regizor”, sau ce film va câștiga lozul cel mare în seara de 22 februarie 2015, gândurile mele se îndreaptă spre animații. Anul acesta a fost lansat unul dintre filmele mele preferate din toate timpurile care, în mod deloc surprinzător, este o animație. Așa că, bineînțeles, îmi rod unghiile de nerăbdare și sper din tot sufletul ca filmul respectiv să plece acasă cu mult râvnita statuetă aurie.

Anul acesta au fost nominalizate 5 pelicule în categoria „Cel mai bun film de animație”, dintre care am văzut 4, așa că îmi voi așterne gândurile despre fiecare în parte. Dar, pentru început, aș vrea să acord și câteva mențiuni mai... speciale.

Mențiunea „AR-FI-TREBUIT-SĂ-FIE-PE-LISTĂ-ÎN-LOCUL-LUI-THE-BOXTROLLS” merge la... THE BOOK OF LIFE! O animație deosebită, surprinzător de bine realizată și cu un impact emoțional aparte, THE BOOK OF LIFE m-a impresionat prin originalitatea decorurilor și cântecele superbe. Cu siguranță ar fi meritat măcar o nominalizare.



Mențiunea „MĂ-BUCUR-CĂ-NU-A-FOST-NOMINALIZAT-PENTRU-CĂ-E-MULT-PREA-OVERRATED” merge la... THE LEGO MOVIE! Când îi aud pe americani cât de revoltați sunt din cauză că THE LEGO MOVIE nu a fost nominalizat, cum că ar fi meritat din plin să câștige pentru că a fost „groundbreaking” și a avut un mesaj puternic, îmi vine să arunc laptop-ul pe geam. THE LEGO MOVIE e plin de clișee, animația nu mi s-a părut în niciun caz spectaculoasă și, per total, a fost chiar opusul unui film „memorabil”, așa că decizia Academiei Americane de Film e pe deplin justificată.


Mențiunea „VREAU-SĂ-VĂD-FILMUL-ĂSTA-CÂT-MAI-REPEDE-PENTRU-CĂ-DIN-TRAILER-ARATĂ-UIMITOR” merge la... SONG OF THE SEA! O animație de la un studio mic, necunoscut, are foarte puține șanse la o lansare în România. De fapt, am auzit că foarte puțină lume a văzut SONG OF THE SEA, așa că nominalizarea acestuia a fost o surpriză pentru majoritatea cinefililor. Totuși, filmul arată absolut minunat și pare să fie o poveste de-a dreptul magică, pe care abia aștept să o... pescuiesc, dacă înțelegeți la ce mă refer. Arrr!



Pe locul 4 în topul preferințelor mele se află THE BOXTROLLS. Animația stop motion e destul de rară în ziua de azi, acum că majoritatea studourilor se bazează pe imaginile generate pe calculator. O muncă migăloasă, stop motion-ul e foarte apreciat de către critici și pe bună dreptate. Când vine vorba despre THE BOXTROLLS, îmi scot pălăria în fața echipei din spatele filmului pentru reușita lor. Vizual, animația arată foarte bine, dar cam atât. Povestea lasă mult de dorit, fiind contruită pe un clișeu destul de folosit: un orfan este crescut de niște ființe urâte de oameni, dar care sunt diametral opuse față de percepția comună. Nici personajele nu au fost prea strălucite, iar acțiunile lor m-au lăsat rece.

THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA ocupă locul 3. Într-o mare de animații 3D realizate pe calculator, un film desenat de mână strălucește cu intensitatea a o mie de stele. Printre ultimele filme produse de celebrul Studio Ghibli, THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA spune povestea unei fetițe născute dintr-un mugure de bambus care, asemeni eroilor din povștile noastre, crește într-o zi cât alții în 10 și abordează diverse teme, de la maturizare și până la modul în care o schimbare bruscă poate afecta o persoană în cele mai nebănuite și grave moduri, toate însoțite de o animație în acuarelă, unică. La sfârșit am rămas cu impresia că filmul este destinat unui public ceva mai matur, care știe să aprecieze fiecare secundă a lui. Copiilor cu siguranță li se va părea plictisitor, iar durata de peste 2 ore nu face decât să-l împovăreze și mai mult pe privitorul nerăbdător.

Pentru locul 2 am ales BIG HERO 6. Anul trecut, Disney a luat trofeul cu FROZEN (nemeritat, zic eu) – un succes fulminant, care a dat naștere unei adevărate manii, dar anul acesta nu a avut parte de același succes. BIG HERO 6 e apreciat de fanii animațiilor, însă e departe de nebunia „înghețată” de anul trecut. Și e mare păcat pentru că BIG HERO 6 e net superior lui FROZEN. Animația e pur și simplu superbă și, cu toate că povestea scârțâie pe alocuri, iar unele personaje seamănă izbitor cu cele din TANGLED ori FROZEN, Baymax salvează situația. Dacă nu ar exista o anumită reptilă zburătoare care să-i sufle titlul, l-aș fi numit cel mai drăgălaș personaj animat din câte există.

Pentru cei care mă cunosc, nu cred că ocupantul primului loc e o surpriză. HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 e o capodoperă, fără doar și poate! Peisajele par desprinse din realitate și numai bune de puse în ramă, iar decizia producătorilor de a „îmbătrâni” personajele, pentru a fi în ton cu timpul trecut de la lansarea primului film, a fost inspirată și îndrăzneață. Foarte rar se întâmplă așa ceva într-un film de animație. Săptămânile trecute am revăzut cele două HOW TO TRAIN YOUR DRAGON și am fost plăcut surprins să văd cât de mult a evoluat tehnologia în numai 4 ani! Modul în care emoțiile sunt transmise doar prin intermediul unor priviri, evoluția surprinzătoare, deloc previzibilă și uimitor de matură a acțiunii fac din HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 un film perfect pentru toate vârstele, așa cum ar trebui să fie o animație. Iar Toothless e de un milion de ori mai cute de această dată!


Voi pe cine mizați?


Articol trimis de Răzvan Timar.