Pe data de 24 aprilie 2015, scriitorul argeșean, Mihail Soare – și-a lansat romanul “Livrescu”, la Biblioteca Muncipală din cadrul Centrului Cultural Ionel Floașiu din Câmpia Turzii. Cartea a apărut în octombrie 2014, la Platforma editorială Self Publishing din București, fiind declarată la scurt timp de către diferite personalități ca fiind unul dintre cele mai bune romane din ultimii ani.

Manifestarea a fost una cu atât mai specială și mai onorantă de către invitați, cu cât am avut de-a face, de fapt, cu o triplă lansare, celelalte două volume fiind „Gâlceava mea cu Haydn sau despre Romanța pentru clopot la patru mâini” (Editura Brumar Timișoara, 2010) și „Eu, Nietzscheanul” (Editura Rawex Coms București, 2012), ambele de versuri, binecunoscute amatorilor de literatură, aflându-se în librăriile offline și online încă de la apariție. 

Ineditul situației a fost unul simptomatic și ilustrativ, cu valoare de unicat, într-o lume literară unde marketingul o ia înaintea valorii intrinseci, cu atât mai mult că autorul, în afara celor patru cărți (sunt destui cei care nu au citit patru cărți toată viața lor) a avut numeroase apariții în reviste literare și culturale importante ale țării, în antologii valoroase, a scris articole de presă și editoriale pentru diverse publicații tipărite sau online. Astfel că onoarea făcută, lansându-și cărțile în inima Ardealului, este cu atât mai mare mai ales că, invitațiile de acest fel nu au lipsit, unele dintre ele venind chiar din afara țării. Evenimentul cultural a fost organizat de către publicistul și fondatorul bibliocarti.com, 

Roberto Kuzmanovic, reușind să obțină prin desfășurătorul evenimentului momente inedite, deosebite față de lansările clasice de cărți. Astfel că, Roberto Kuzmanovic a invitat și bloggeri, jurnaliști, membri din asociația culturală locală, scriitori, fotografi și pictori amatori, dar nu în ultimul rând, tineri actori, membri ai Atelierului de Teatru de la Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda, interpretând versuri din creația lui Mihail Soare. O bucurie surprinzătoare cu care ne-a copleșit organizatorul evenimentului cultural, Roberto Kuzmanovic, a fost să strecoare printre invitați și tineri pasionați de lectură, încercând să-i încurajeze în acest sens. 

Un alt deliciu emoționant, pe care l-a pregătit organizatorul și care s-a lăsat din nou cu aplauze, a fost rularea unui slide show cu poemul ,,Fragment autobiografic” și fotografii din arhiva scriitorului Mihail Soare. Spre încheierea evenimentului, s-a încăpățânat să nu înceteze cu surprizele, acodându-i scriitorului diploma de excelență cu ocazia lansării romanului "Livrescu", pentru activitatea literară desfășurată în ultimii ani, un minunat tablou pictat de binecunoscutul artist de valoare local, Vasilica Marina Călușer. 

Din partea Bibliotecii Municipale, doamna bibliotecar Mariana Popescu, i-a oferit impresionantele cărți despre istoria locală, din Câmpia Turzii. La finalul evenimentului, invitații au avut ocazia de onora nelipsita sesiune de autografe, sesiunea foto cu autorul, reușind totodată să admire în exclusivitate expoziția tinerilor locali care cochetează cu pictura.

În continuare, vă invităm să citiți câteva rânduri din opiniile citate în cadrul evenimentului:

„A vorbi despre cărțile lui Mihail Soare este o întreprindere din cale afară de grea, făcând-o până acum nume importante ale literaturii române, un loc special ocupându-l eruditul literat Emil Lungeanu, un adevărat exeget al operei autorului nostru, care i-a dedicat un capitol din cartea „Pescar în larg – sondaje critice”, apărută la Editura Granada în 2011 sau în impresionantul volum, 

„Dictatura lecturii – dicționar critic”, apărut în colecția Opera Omnia la Tipo Moldova, în anul 2014. Au mai elogiat scriitura lui Mihail Soare extraordinara poetă Constanța Buzea ori Mircea Micu, care a scris și prefața Gâlcevei mele cu Haydn, a fost pomenit în diverse interviuri de personalități precum Dinu Săraru sau Mihai Mărgineanu, i s-au recitat versurile pe mai multe scene din țară, inclusiv într-un recital de poezie românească ce a avut loc la Turda, în anul 2013, la Centrul Rațiu pentru Democrație.” Mariana Popescu, bibliotecar.

„Un volum de excepție, o demonstrație de virtuozitate prozodică, năucitoare pentru niște vremuri în care mai toți poeții se tem de rigorile instrumentelor poetice, invocând tot soiul de încorsetări care, chipurile, le-ar stânjeni comunicarea mesajului, dar și un regal de erudiție, de muzicalitate încântătoare, grefate fluxului emoțional transmis cu delicatețe, însă, paradoxal oarecum, și cu suficientă apăsare pentru a rămâne în memoria cititorului avizat și sensibil, ce se trezește fără să vrea, pe buze, cu versurile citite cu o seară înainte.” Emil Lungeanu, critic literar.

„Un poet dezinvolt, inventiv, profund şi cu un umor special, un poet surpriză, aşa poate fi numit Mihail Soare, care ne invită la gâlceava domniei sale, culmea, tocmai cu Joseph Haydn! Teribilist sau serafic, profund sau ironic, meditativ sau sarcastic, cultivă versul clasic cu naturaleţea şi siguranţa profesionistului dăruit. Dar şi pe cel alb în aceeaşi măsură. Are Mihail Soare o inventivitate lingvistică specială, jonglează cu cuvintele, le alătură ingenios în propoziţii şi fraze de o sonoritate aparte şi în virtutea acestui dar de magician cu îndelungă şi puţin pământeană practică îşi permite să şocheze spiritele pudibonde sau criticii îngheţaţi în convenţionalism.” Mircea Micu, scriitor.Colaboratori / Sponsori / Parteneri media ai evenimentului : www.zevzecipeveci.com, Pensiunea Milexim, www.bibliocarti.com, www.betoficial.info.
Reacții: