După o zi lungă, plină de oameni faini, surprize plăcute și multe, multe cărți, ne regăsim pe blog cu câteva impresii, fotografii și prezentări. A fost primul an în care am avut șansa să merg la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus și tot primul an în care am fost prezentă la cele mai multe lansări de carte.

Am plecat cu gândul că voi avea o zi productivă și că îmi voi cumpăra în sfârșit cartea ”Scafandrul și fluturele”, sperând că am s-o găsesc în stoc la standul editurii Humanitas. Totodată, de-abia așteptam să mă întâlnesc cu echipa editurii Univers, cu care ne aflăm în parteneriat, și să merg la lansarea cărții ”ZeroZeroZero”, care sună cu adevărat promițător.


De când am plecat de acasă, am plecat încărcată de entuziasm și energie, sperând însă să nu fiu dezamăgită de evenimentele care urmau să aibă loc (asta pentru că sunt o pesimistă incurabilă). Au fost atât de mulți oameni, încât m-am mirat un pic și chiar am răsuflat ușurată știind că și în România se mai citește așa de mult. De fapt, gândul acesta chiar m-a făcut să zâmbesc.


Cum te apropiai de Romexpo, dădeai de un meteorit uriaș care îți ”bloca” accesul către cărți, promoții și autori. Pentru că tot circulă pe site-urile de social
izare, pe Facebook în special și pe internet, în general, cred că ați auzit cu toții de ”ENDGAME”, de James Frey. Ei bine, meteoritul despre care vorbesc apare ca o reprezentare a cărții, ceea ce face ca seria să devină, în mod indirect, invitatul special de la Gaudeamus 2014.


Primele lucruri pe care le-am văzut odată ce am intrat au fost, bineînțeles, standurile cu cărți. De fapt, le-am văzut imediat ce Pălărierul Nebun s-a dat la o parte din fața mea. Da, nici eu nu m-am așteptat la asta, dar au fost și câteva cosplay-uri la târg, ceea ce m-a încântat la maximum. Chiar am făcut câteva poze cu ei.


Într-un loc uriaș ca Romexpo, e imposibil să nu te pierzi. Ok, e foarte probabil să nu te pierzi dacă nu te cheamă Emilia Tănase. După ce am căutat în lung și în lat standul editurii Univers, m-am dat bătută și m-am retras în colțul în care se afla un stand pentru oile rătăcite: Info Gaudeamus. Dacă l-aș fi găsit mai devreme, ar fi fost perfect.

La editura Univers am făcut cunoștință cu Oana Purice, reprezentatul editurii și cea cu care am tot discutat până acum prin email. Pot spune că întâlnirea cu ea a mai adăugat un impuls motivației mele care crește și descrește tot timpul. Când spun că descrește, se întâmplă asta pentru că nu sunt sigură ce îmi doresc să fac mai departe cu viața mea. Pur și simplu, sunt prea multe lucruri de făcut, așa că sunt într-o confuzie totală. Pe de altă parte, să reprezinți o editură pare cât se poate de interesant și de productiv.


Am primit cartea ”ZeroZeroZero”, așa cum îmi doream, pe lângă un alt volum din colecția Romanul secolului XXI, ”Cei șapte nebuni”. Așadar, în curând urmează să citiți pe aici câteva recenzii. Am rămas și la lansarea cărții, așa cum îmi propusesem și mi-a părut rău că nu puteam merge și a doua zi, la următoarele lansări.


Un alt stand care m-a încântat destul de mult a fost standul editurii Nemira, unde am găsit nu numai cărți la pret redus, dar și tricouri, căni, pixuri, carnețele personalizate cu diferite teme (de la seriile ”Jocurile Foamei” și ”Urzeala tronurilor”, până la Batman și Superman). Aș fi putut fi super încântată, dacă toate obiectele astea nu aveau atât de multe zerouri pe eticheta cu prețul.

Pentru că nu am mai fost în alți ani la Gaudeamus, fir-ar să fie, nu pot face o paralelă între ce a fost în anii trecuți și ce a fost anul acesta. La anul însă...

Am mai văzut, tot pe internet, oameni care se plângeau de faptul că prețurile nu au fost reduse aproape deloc. Ei bine, au fost și nu au fost. La unele standuri, precum Ficher, Univers, Litera și altele, prețurile au fost reduse destul de mult, pe când la altele cred că nu au fost reduse deloc. Nu știu dacă ar trebui să mă plâng sau nu, dar știu că tot am plecat acasă cu șase cărți și miliarde de pliante.

Târgul a fost o experiență minunată. Sper să vă pot da câteva vești bune în zilele care urmează. Momentan, nu știu nici eu prea multe, așa că o să las să fie totul o surpriză, dacă va fi. Dacă da, atunci târgul a fost mai mult decât o experiență minunată – a fost o experiență minunată și productivă. Am reușit să montez și videoclipul cu prezentarea târgului (după lupte seculare între mine și Adobe Premiere Pro).



Voi ați fost la târg? Tare mi-ar plăcea să vă citesc în comentarii experiența de anul acesta. :)